Geschiedenis van het Weerter Scholen Toernooi

Geschiedenis van het WST.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw, organiseerde Harrie Strijbos (hoofd van de jongensschool in de wijk Fatima), voetbalwedstrijden voor de 5de en 6de klassen van enkele scholen. Dit werd een soort competitie, die op woensdagmiddagen werd gespeeld en waaruit een schoolvoetbalkampioen naar voren kwam.

Er gingen steeds meer scholen meedoen en de organisatie werd omgezet naar een toernooidag op het Tranchee – nu vakantiepark Weerterbergen-. Voor de 5e en 6e klassers moest afwijking van het rooster worden aangevraagd bij de inspecteur. De spelers voetbalden en de andere klasgenoten waren supporters. Heel snel werd duidelijk dat zoiets niet echt goed werkte en er werd een sport toegevoegd: korfbal, omdat ondertussen ook meisjes aan de sportdag konden meedoen. Toch heeft het nog enkele jaren geduurd vooraleer de inspectie de verplichting oplegde dat ALLE leerlingen van de 5e en 6e klassen actief moesten deelnemen aan de sportdag. Toen werd korfbal vervangen door handbal en werd na een enquête trefbal toegevoegd, zodat alle leerlingen konden deelnemen. De organisatie heette toen Schoolvoetbal- schoolhandbal en schooltrefbaltoernooi. (SVT-SHT-STT).

Het voetbal was in eerste instantie nog grootveld voetbal (doelen moesten toen op een platte wagen met een trekker worden opgehaald bij het Bisschoppelijk College). Enkele hockey-doelen fungeerden als handbaldoelen. Later werden deze door militairen (die op die dag ook als scheidsrechters optraden) van de KMS op vrachtwagens meegebracht naar de velden, evenals een grote tank vers water en een 6 –tonner die als wedstrijdsecretariaat diende. Later is het grootveld voetbal omgezet naar kleinveld voetbal (met een aantal aangepaste regels van zaalvoetbal) maar toen waren we al verhuisd naar Sportpark Boshoven op de velden van FC Oda. Handbal en trefbal zijn in principe onveranderd gebleven, al zijn er wel enkele spelregelwijzigingen doorgevoerd, waardoor het spelen voor de leerlingen aantrekkelijk blijft.

In de jaren ‘90 zijn er enkele gastsporten geweest, waarvoor de betrokken vereniging zelf, onder de paraplu van de toernooiorganisatie, voor de opzet van de toernooidag tekende. De leerlingen kregen zo een uitgebreidere deelnamekeuze. De verenigingen organiseerden clinics op de basisscholen gedurende de gymlessen. Enkele gastsporten waren: basketball (met de grote Amerikaanse “reuzen”), zaalhockey, volleybal, peanutball en korfbal.

Sinds 2009 is basketball een vaste keuzemogelijkheid bij de ondertussen tot WST (Weerter Scholen Toernooi) omgedoopte sportdag. Het wordt in de sporthal Boshoven gespeeld en georganiseerd door BPL en BSW.

In de loop der tijd, ongeveer 50 jaar, werd het toernooi op verschillende plaatsen gespeeld. Eerst op een eigen voetbalveldje, daarna bij het Tranchee, om vervolgens via Sint Louis (Maaslandlaan) in 1980-1981 terecht te komen op sportpark Boshoven op de velden van FC ODA. 

Een belangrijk onderdeel van het toernooi was het winnen van de wisselbekers die beschikbaar werden gesteld door mensen die het sportevenement een warm hart toedroegen. Zo waren er bv. de Harrie Strijbos wisselbeker (voetbal); een Lei de Borgie wisselbeker (voormalig wethouder); een Mr. Bronzwaer wisselbeker (voormalig inspecteur); een Gerard Wulms wisselbeker (als eerbetoon aan een veel te vroeg overleden collega en medeorganisator) en een Directeurenoverleg wisselbeker (beschikbaar gesteld door de directeurengroep van de Weerter scholen). 

Werd tot voor kort alle post nog als poststuk naar de scholen rondgebracht door de werkgroepleden, tegenwoordig gaan de inschrijvingen, wedstrijdschema’s, poule- indelingen; scheidsrechtersoverzichten, allemaal via de digitale snelweg.

Sinds 7 mei 2011 heeft WST zelfs een eigen website, ontwikkeld en opgezet door een van de werkgroepleden.

Deze werkgroep bestaat tegenwoordig (2011) uit een tiental collega- leerkrachten van de Weerter basisscholen, waar uiteraard Stramproy ook toe gerekend wordt.

Voor het organiseren is er altijd veel steun geweest(en nu nog) van o.a. de KMS (Koninklijke Militaire School); Gemeente Weert; Bisschoppelijk college; FC ODA; Rode Kruis EHBO afd. Weert; Vrijwillige scheidsrechters o.a. via het Kwadrant en Punt Welzijn; Sponsoren; uiteraard de deelnemende scholen en collega’s; directeuren van scholen (om werkgroepleden hun werk te kunnen laten doen); bereidwillige (groot)ouders om teams te coachen en te begeleiden en alle anderen hierbij niet met name genoemden. Dat maakt dat de werkgroep met veel plezier deze dag organiseert.

BIJ DE WERKGROEP STAAT DE VOLGENDE REGEL VOOROP:

MEEDOEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN

Datum WST 2020

 

Vrijdag 15 mei 2020

Contact

Klik hier om een email te versturen!

Doorzoek de website

Website van start gegaan op 7 mei 2011 © 2011 Alle rechten voorbehouden.